Hakkımda

Fotoğrafım
Hayatı yaşanması gerektiği gibi yaşayan; aynı zamanda insan olmanın gerekliliklerini yerine getirebildiğini düşünen biri. Gülümseme ise hiçbir durumda yüzünden eksik etmediği bir davranışı. Mucizeleri bekleyen değil, onların peşinden koşan; mutluluğu ve huzuru yakalamak için elinden gelen her şeyi yapan aynı kişi.

26 Nisan 2011 Salı

Zamansızlık !

Genellikle şikayet ederiz, hayat hızlı akıp gidiyor diye. Gün ne çabuk bitti, daha yapacaklarım vardı şeklinde yakınırız. İşleri yetiştiremediğimizi, kendimize zaman ayıramadığımızı, sosyal olamadığımızı, sevdiklerimizle hoş vakit geçirmeye fırsat bulamadığımızı söyler dururuz. Bunlar için de zamanı bahane ederiz. İstediklerimizi yapmaya gün yetmez bir türlü. Hatta biraz abartıp uykuya bile hasret kaldığımızı söyleriz.

Şimdi diyeceksiniz: Ama yalan mı? Hayır, yalan değil. Bazı zamanlar gelir; gerçekten vakit bulamayız aklımızdakini yapmaya, sevdiklerimizi ziyaret etmeye, uyumaya. Her zaman değil; aradaki farkı görmek lazım. Bazen işten başımızı kaşıyacak vaktimiz olmaz, doğaldır. Peki sonrası? Zamansızlıktan yakındığımız diğer günlerimiz de hep dolu mu?  

Düzenli olamayışımızın, zamanı etkin kullanamayışımızın, yeterince iyi planlama yapamayışımızın suçlusu zaman mı gerçekten? ‘Olur gider’ mantığımızın, ‘Su akar yolunu bulur.’ atasözünü yanlış algılamamızın hiç mi kabahati yok yani?

Canımız bir şey yapmak istemeyince boşa harcadığımız saatlerimiz yok mu aslında? Hadi dürüst olalım kendimize, sırf içimizden gelmiyor diye saatlerce hiçbir şeyle uğraşmadığımız olmuyor mu? Öyle durumlarda birden fazla zamanımız olduğunu mu hatırlıyoruz? Yoksa saatler artıyor mu birdenbire?

Yeri gelince her şeye vakit bulabildiğimiz detayını da belirtmeden geçmek olmaz. Hayır diyemeyiz bazı seçeneklere ve illa ki onlar için bir zaman dilimi ayarlayabiliriz. Türlü bahaneler öne sürmek yerine, düşünür taşınır, buluruz bir yolunu. Zaman suçlanmayı hak etmemiştir; çünkü fırsatı değerlendirmeyi istemişizdir.

İstedikten sonra biraz çaba sarf ederek fırsatları değerlendirebiliyoruz demek ki. Zamanımızı iyi yönetebilirsek hiçbir şeyden geri kalmayız. İstisnai durumlarda elden gelen bir şey yok, yapılacaklar ertelenmeye mahkum.

Son sözü Tolstoy’ dan okuyalım: “Hepimiz kaybettiğimiz ya da ulaşamadığımız her şey için zamanı suçlarız. Oysa unutma ki; Zaman konuşacak olsa, hepimiz utanırız.

Utanmak zorunda kalmayalım zaman' dan, farkına varalım her şeyin bizde bittiğinin. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...