Hakkımda

Fotoğrafım
Hayatı yaşanması gerektiği gibi yaşayan; aynı zamanda insan olmanın gerekliliklerini yerine getirebildiğini düşünen biri. Gülümseme ise hiçbir durumda yüzünden eksik etmediği bir davranışı. Mucizeleri bekleyen değil, onların peşinden koşan; mutluluğu ve huzuru yakalamak için elinden gelen her şeyi yapan aynı kişi.

26 Haziran 2011 Pazar

Soruncul \ Çözümcül

Pek çok yerde okumuş, duymuşuzdur insanların soruna veya çözüme odaklandıklarını. Herkes ikisinden birini sahiplenerek yaşamını devam ettirir. Bu özelliklerimizin doğuştan gelip gelmediği konusunda bilgim de fikrim de yok. Gözlemlediğim kişilere göre farklılık gösteren bir düşüncem var bu konuda.

Soruna veya çözüme odaklanan demiştik değil mi? Bir bakıma sorun odaklı ya da çözüm odaklı, başka bir deyişle sorunun parçası olan ya da çözümün parçası olan…  Ben soruncul veya çözümcül diyeyim bir de.

Bazı kişiler olayların içinden sorunları görüp çıkarır meydana, sürekli yakınır, sorun yığınından oluşan yemeği ısıtır ısıtır önünüze koyar, sadece kendisinin değil sizlerin de içini karartır. Bu davranışları sergilerken farkındalar mıdır acaba? Öyle kişiler var ki türlü türlü sorunla gelebilirler karşınıza, bu kişilerin yaptıklarının farkında olduklarını düşünemiyorum.

Çözüm yolu bulmaya çalışan kişiler ise sorunu anlamaya zaman harcarlar; fakat asıl amaçları sorunu yok etmektir. Sorunun ne olduğunu bildikleri andan itibaren sorunu çok fazla dillendirme gereği duymazlar. Bilirler ki asıl mesele sorunu abartıp büyütmek değil, çıkışı görebilmektir.
Sorunun içerisinde kendine iyice yer edinen ve belki de sorunlarla beslenen kişiler mutsuzluktan dem vururlar. Hayatın onlara verdiklerinin yeterli olmadığını söylerler. Küs olurlar her şeye, en başta kendilerine. Soruncul olarak isimlendirdiğim bu kişiler sorun yaratmada da ustadırlar. Sorun ile bütünleşir sorun olma yolunda ilerlerler. Felaket habercisi edasında çözüm arayan kişilere de sorunun kendisinden bahseder dururlar.

Sorunu benimsemiş ve aynı zamanda çözüm arayışı içerisinde olan kişiler ellerinden geleni yapmış olmanın verdiği bir rahatlıkla yaşarlar. Beklentilere girmeden önce almaya denemeyi seçerler. Ne kendilerini ne bizleri hayattan bezdirmezler. Umutsuzluğa kapıldıkları anlar da vardır elbet; ama umutsuzluklarından kurtulmaları gerektiğinin de bilincindedirler. Çözümcül olarak bahsettiğim bu kişiler diğerlerine göre daha soğukkanlıdır. Panik durumlarına pek sebebiyet vermezler.

Soruncul olan kişilerin mutsuzlukları kalıcı gibidir. Çözümcül olan kişilerin mutsuzlukları ise her an mutluluğa dönüşebilir niteliktedir. Her şeyin bizim neyi ne kadar doldurabildiğimize bağlı olduğunu kanıtlar nitelikteki bu seçeneklerden hangisini sahipleneceğimizi tekrar düşünmekte yarar vardır, kim bilir.       

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...